Modyfikowana żywność- szansa czy zagrożenie?

Żywność modyfikowana genetycznie (GMO), zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego dzieli społeczeństwo, jak i świat nauki. Zwolennicy zaznaczają, że dzięki modyfikacjom genomu uzyskać można nowe cechy żywności takie jak: wydłużenie ważności terminu spożycia, zwiększoną odporność roślin czy wpłynąć na cechy hodowlane zwierząt. Dodatkowo wspominają o ulepszaniu składu spożywanej przez nas żywności.

Sceptycy zauważają, że skutki spożywania żywności modyfikowanej nie są do końca znane. Warto zwrócić uwagę na fakt, że od momentu wprowadzenia do obrotu żywności GMO minęło zbyt mało czasu na postawienie pewnych i trafnych wniosków.

Ponadto badania naukowe wykazują, że zdarzają się przypadki wystąpienia alergii wskutek spożywania żywności modyfikowanej.

Produkty żywnościowe modyfikowane genetycznie zgodnie z przepisami prawa polskiego muszą być oznaczone, więc wybierając żywność mamy możliwość wyboru pomiędzy żywnością ekologiczną oraz zmodyfikowaną.